
Gnocchi Kotorska
Gnocchi Kotorska este o reinterpretare delicioasă a clasicei rețete italiene de gnocchi, inspirată de bucatele tradiționale din regiunea Kotorska din Muntenegru. Acești gnocchi sunt preparați cu cartofi proaspeți și făină fină, îmbogățiți cu arome mediteraneene, precum măslinele negre, roșiile uscate și busuiocul proaspăt.
Ingrediente
Gnocchi
- 1 kg cartofi
- 1 ou
- 50 g unt
- 30 g faina
- 1 patrunjel
- branza rasa fin
- sare
- ulei de masline
Sos
- 4 linguri unt
- 4 linguri faina
- 250 ml supa de pui sau obtinuta din cub concentrat
- 250 ml lapte
- sare
- ¼ lingurita nucsoara
- 1 lingurita salvie proaspata maruntita fin
- 90 g branza Fontina rasa fin
- 90 g parmezan ras fin
Instrucțiuni
- Se fierb cartofii in coaja pana ajung la consistenta ca pentru piure.
- Cartofii se strecoara si decojesc.
- Se combina cu restul ingredientelor de mai sus (de la gnocchi) si se amesteca bine pana amestecul devine omogen.
- Imparte aluatul in bucati egale si formeaza-le in sfere.
- Ruleaza fiecare sfera cu mana pe o suprafata data cu faina pana cand aceasta primeste forma cilindrica cu diametru aproximativ cat degetul mic.
- Folosind un cutit sau cutit de unt, imparte cilindrul obtinut in bucatele mai mici egale.
- Cu ajutorul unei furculite, preseaza fiecare bucata de gnocchi obtinuta si trage inspre exterior pentru a obtine forma lor clasica.
- Preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Intr-o oala, topeste untul la foc mediu. Folosind un tel, incorporeaza faina si amesteca pana cand capapta o culoare maro-aurie (aprox 3 minute).
- Adauga supa de pui si laptele (preincalzite in prealabil) si continua sa amesteci pana cand continutul incepe sa se ingroase.
- Adauga sarea, nucsoara si salvia proaspata si amesteca.
- Adauga branza fontina si parmezanul si amesteca cu o lingura pana sunt complet incorporate.
- Adauga sosul obtinut intr-o tava pentru cuptor si amesteca bucatile de gnocchi preparate anterior (acestea nu trebuie fierte in prealabil).
- Transfera tava sau vasul in cuptor pentru 20 de minute sau pana cand suprafata capata un aspect auriu.
- Serveste cald, cu parmezan ras deasupra.