
Macarons cu căpșuni
Macarons au devenit, in timp, unul dintre simbolurile rafinamentului, elegantei si rasfatului. Un amestec de zahar, migdale macinate si albus de ou, macarons sunt formati din doua cochilii delicate, crocante la exterior, dar moi la interior, lipite intre ele de un delicios ganache si curcubeu pe cerul gurii!
Echipamente
- Termometru de cuptor
- Planșă de silicon
- Termometru de sirop
- Ibric din inox
- Cântar electronic cu precizie mare
- Spatulă din silicon
- Dui rotund și poșuri de unică folosință
- Racletă din plastic moale (scraper)
- Recipiente pentru depozitare macarons (blistere)
Ingrediente
Macarons
- 150 g Făină de migdale
- 150 g Zahăr pudră
- 55 g Albuș de ou
- 55 g Albuș de ou
- 150 g Zahăr tos
- 35 ml Apă
- 0.8 g Colorant alimentar
Ganache
- 175 g Ciocolată Valrhona Inspiration cu căpșuni
- 150 g Frișcă Elle&Vire 35%
Instrucțiuni
Macarons
- Amesteci făina de migdale împreună cu zahărul
- pudră și le cerni prin sită.
- Peste acest mix torni prima parte de albuș și o lași
- acolo deasupra, fără să amesteci.
- Pregătești siropul de zahăr pe foc mediu spre mic până atinge temperatura de peste 118 grade C .̊ În momentul în care siropul a ajuns la temperature de 112-113 grade C ̊, simultan, începi să mixezi cu mixerul la viteză maximă a doua parte de albuș pentru a forma o spumă cât mai stabilă și aerată. Când siropul a ajuns la peste 118 grade, începi să îl torni peste spuma de albuș mixând în continuare bezeaua la viteză mare.
- Oprești mixerul doar după ce temperatura bezelei a scăzut sub 45 grade. Adaugi colorantul pudră special de culoarea roșu căpșună mixând în continuu, până când este complet omogenizat în bezea.
- Incorporezi mixul de făină de migdale, zahăr pudră și albușul de ou în bezea, amestecând manual cu spatula de silicon sau cu spatula de metal de la stand mixer.
- Verifici constant dacă macaronajul a ajuns la consistența dorită. Aluatul de macarons (macaronajul) este pregătit pentru a fi pus pe tava de silicon în momentul în care curge de pe spatulă în panglică subțire și formează singur opturi.
- Când macaronajul este gata, îl transferi în poșul pregătit cu dui simplu (diametrul de 8 – 9 mm.) și îl poșezi pe tăvile din silicon, formând cerculețe de aceeași mărime (3,5 – 4 cm)
- Pre-încălzește cuptorul la 150 C ̊- opțiunea fără ventilație, căldură de sus și de jos. Temperatura din cuptor se măsoară în mod corect folosind un termometru de cuptor extra, pe care îl poți agăța de tavanul cuptorului în partea din față, cât mai centrat.
- Pui tava cu macarons la copt pe rândul al doilea de jos din cuptor – doar atunci când termometrul din cuptor arată 150 C ̊. Pornești cronometrul la 15 minute verificând dacă mai trebuie prelungit timpul sau nu. În unele cuptoare s-ar putea să trebuiască să coci macaronșii 12 minute, în unele 16 minute sau chiar 18 minute, depinde de fiecare cuptor.
- După coacere, macaronșii calzi îi lași la răcit minim 15 minute pe planșa din silicon până când se dezlipesc cu ușurință, după care formezi perechi și îi umpli cu ganache-ul de căpșuni.
Ganache
- Încălzești frișca într-o cratiță. Între timp topești ciocolata Valrhona Inspiration cu căpșuni pe aburi (bain marie), într-un bol rezistent la căldură.
- Frișca fierbinte o torni peste ciocolata cu căpșuni complet topită. Mixezi compoziția până când devine omogenă, lucioasă și puțin aerată (are bule de aer la suprafață).
- O acoperi cu folie alimentară din plastic, la contact (folia lipită de cremă) și o depozitezi la frigider minim 12 ore sau până a doua zi .