O combinație clasică, dar mereu delicioasă, ce aduce în farfurie esența gustului românesc autentic. Acest deliciu rustic aduce aminte de gusturile copilăriei.
Când fierbe apă pui sare, când colocoteste pui făînă (în ploaie), amesteci cu țelul, lingură de lemn sau făcăletzul. Se fierbe în funcție de făină, cam 25 de min la foc mic
Separat se rumenește 200 gr de slănină (bacon pentru bogatz) care se taie mărunt (cu tot cu shorik), se prăjește și se lasă la odihnit.
Se pregătește cașul sau brânză frământată, slănină și după ce a fiert mămăligă, se ia un platou și se pune un rând de mămăligă, un rând de brânză, un rând de jumări și se repeta până faci un tort de paturi cu brânză.
Pe ultimul strat, se pune iar slaninutza și se mai da o dată la cuptor.După ce se scoate de la cuptor și se topesc toateee alea de și mori de bunăciune, se servește cu moare de varză, gogonele sau ce murături îți mai plac.
Notițe
Ce se mai poate pune (am aflat că la Măgura Ilvei sau în Moldova) se adaugă peste jumarile de slănină cârnați făcuți în casă, ouă ochiuri sau/și smântână.