Varză a la cluj
Andra
Varza a la Cluj e de fapt o rețetă de sarmale pe straturi: Un strat de orez și unul de carne, învelite în cele două straturi gustoase de varză. Rețeta se poate face și cu varză dulce, caz în care mai trebuie adăugat sosul de roșii între ingrediente.
- 1.5 kg varză murată la butoi (sau dulce)
- 1 legătură mărar verde
- 1 linguriță rasă cimbru uscat
- 4 buc cepe galbene mari
- 2 căni apă
- 1 kg carne tocată (porc sau vită-porc)
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- sare
- piper
- boia
- smântână (pentru servit)
Varza
Călim două din cele patru cepe tăiate mărunt în aproximativ 50 ml ulei de floarea soarelui
Adăugăm varza tăiată, o linguriță de cimbru uscat și legătura de mărar. ( Rețeta se poate face și cu varză dulce, caz în care mai trebuie adăugat sosul de roșii între ingrediente)
După ce întoarcem varza pe toate părțile, gustând din când în când (așa, de plăcerea gătitului), adăugăm o cană de apă și o lăsăm la foc mic aproximativ 30 minute (în funcție de tipul de varză și de cât de gătită vă place s-o găsiți la final – atenție! Mai stă și la cuptor)
Dacă e nevoie, mai adăugați apă până ajunge la consistența dorită.
Adăugăm piper după gust, dar sare nu punem, întrucât varza e suficient de sărată.
Carnea
În alt vas preparăm carnea, pe care o punem la foc mediu în 50 ml ulei până prinde culoare.
Apoi adăugăm restul de ceapă tăiată mărunt, sare și piper după gust și lăsăm să se înăbușe 10 minute la foc mic/ mediu.
Ulterior, luăm tigaia de pe foc și adăugăm 1 linguriță de boia pe care o amestecăm cu restul conținutului.
Asamblare & coacere
Într-o tavă cu pereții mai înalți clădim straturile: jumătate din cantitatea de varză e baza la acest tip de mâncare
Urmează stratul de orez împrăștiat uniform
Apoi carnea pe care o învelim în varza rămasă
Lăsăm aromele să se cuprindă la cuptor aproximativ 30 minute la 180 grade (fără ventilație, să nu uscăm stratul de varză de deasupra).
Ideal se servește fierbinte alături de ce dragi, cu smântână grasă și pâine de casă.