Se punedrojdia umeda si uscata impreuna cu 200 de gr de lapte, cu o lingura de zaharsi 2 linguri de faina si se amesteca bine
Se lasa ladospit 30 de min apoi se reframanta si se pune din nou la dospit pana cresteplamadeala
Se face coca
Se cerne faina (la temperatura camerei) ca sa se aereze
Se adauga 6 galbenusuri de ou si 2 oua intregi in aluat, facand o gropita in faina
Tot in gropita se toarna si maiaua/plamadeala
Se adauga o priza de sare
Se adauga zaharul impreuna cu laptele (amestecati zaharul cu condimente - vanilie, coaja de la fructe si cu laptele, ca toate sa se moaie si omogenizeze inainte de adaugare)
Se framanta aluatul cu podul palmei si pumnii (nu cu degetele!), pentru a nu rupe particulele de aluat!!! Cel mai important lucru in obtinerea aluatului este framantatul corect, deoarece coca trebuie sa se desparta in fashii ca la croisant cand se mananca cozonacul. Consistenta aluatului de cozonac trebuie sa fie cea a aluatului frantuzesc.Aluatul trebuie framantat si batut de toate laturile covetii/recipientului in care il prepari
In timpul framantarii se adauga treptat untul, uleiul si apoi lapte pe parcurs pana simti ca are coca o consistenta potrivita
Dupa modelare se face cruce (sa creasca binecuvatat) si se adauga faina pe deasupra
Se lasa la dospit o ora si jumatate, pana creste
Se apasa aluatul intre reprizele de dospit si se lasa la crescut pana cand arata bine duspit si depaseste vasul in care l-ati depozitat
Pregatirea umpluturii
Nuca - se macina nuca proaspat, se bat albusurile (cele 6 ramase) cu zahar, se adauga dupa preferinte aroma de vanilie, scortisoara, rom, citrice etc.
Mac - se macina macul proaspat si se opareste cu lapte, se fierbe pana se moaie si se amesteca cu albusurile batute (cele 6 ramase) . atentie, albusurile se pun doar peste macul racit!
Cacao: - se ia parte din aluatul de coca initial si se framanta cu cacao, zahar sau cu orice esenta preferiSe lasa la dospit si se pune in loc de umplutura cand intinzi coca
Se poate adauga dupa intinderea peste coca: rahat, stafide sau alte fructe confiate
Apoi se ruleaza aluaturile pana se obtine forma de cozonac gata de pus in tava
Coacerea la cuptor
Se intinde aluatul pentru cozonac, se pune umplutura si se lasa la dospit in tava in care asezi aluatul inca 30 de minute
Se unge cu ou pe deasupra, in tava
Se da la cuptor 40-45 de min la temperatura de 185 grade