Ciorbita de boabe servita cu salata de ceapa
Mama Gabi
Nimic nu e mai nostalgic pentru mine decat gustul mancarii pe care o facea mama. Ciorba de fasole a mamei era o simfonie a gusturilor, cu legume proaspete și amestecul ei secret de condimente.
Pregătire 15 minutes mins
Timp gătire 45 minutes mins
Timp Total 1 hour hr
Ingrediente pentru ciorba
- 1 buc ciolan proaspat sau afumat
- 300 g fasole boabe
- 1 buc ceapa
- 4 buc morcovi
- 1 buc radacina de patrunjel
- 1 buc radacina de pastarnac
- 1 buc radacina de telina
- 1 buc ardei rosu
- 1 crenguta cimbru
- 1 capatana usturoi
- 500 ml suc de rosii sau bulion
- 1 lingura faina
- 1 lingura boia dulce sau iute
- 1 lingura ulei sau untura de porc
- leustean sau tarhon (dupa gust)
- sare
- piper
Ingrediente pentru salata de ceapa
- 2 buc ceapa rosie
- 1 lingura otet
- 1 lingura ulei
- sare
- piper
Preparare ciorba
Se pune cu o seara inainte fasolea la moi in apa rece (se pune apa multa, deoarece fasolea se va umfla)
Se pune ciolanul la fiert si se spumeaza cu o spatula
Cand ciolanul e pe jumatate fiert, se adauga fasolea la fiert
Se taie legumele marunt si se adauga in oala la fiert impreuna cu carnea si fasolea
Se adauga crenguta de cimbru si condimentele
Cand toate ingredientele sunt fierte, se pregateste rantasul
Preparare rantas
O lingura de faina rasa se pune in ulei sau untura pe foc/la calit pe aragaz
Se adauga piperul si boiaua
Se stinge cu bulion sau cu suc de rosii
Se amesteca viguros
Dupa ce fierbe se adauga leusteanul sau tarhonul
Dupa fierbere se adauga peste ciorba
Preparare salata de ceapa
Se taie ceapa rondele sau Julienne, dupa preferinta
Se pune intr-un bol in care se pune piper, sare, ulei si otet si se amesteca
Se serveste langa ciorba
Servire
Se gusta ciorba sa aiba gustul dorit si se ajusteaza in functie de preferinte.
Se serveste fierbinte, alaturi de salata de ceapa.