Puneți carnea tocată de vită și de porc într-un castron mare, apoi curățați și zdrobiți cei 4 căței de usturoi. Presărați peste bicarbonatul de sodiu și boiaua dulce, și condimentați.
Spargeți oul și folosiți-vă mâinile pentru a amesteca totul împreună. Adăugați câtă apă minerală aveți nevoie pentru a obține o compoziție moale și maleabilă.
Împărțiți carnea în 10 sau 12 bucăți și rulați fiecare în formă de cârnați, de aproximativ 10 cm lungime și 2 cm grosime. Așezați cevapii pe o tavă unsă cu ulei, acoperiți cu folie alimentară și răciți în frigider până când sunt necesari.
Pentru ajvar, preîncălziți cuptorul la 230ºC.
Așezați ardeii roșii și vinetele întregi pe o tavă de copt mare împreună cu bulbii de usturoi nezgâriați și coaceți în cuptor timp de 30 până la 40 de minute, sau până când coaja legumelor este negricită, întorcând pe jumătate.
Puneți ardeii roșii și vinetele coapte într-un castron, acoperiți cu folie alimentară și lăsați timp de 20 de minute, pentru a îndepărta coaja prin aburire. Odată ce s-au răcit puțin, îndepărtați și aruncați cojile, semințele și codițele și tocați pulpa pe o tablă.
Stoarceți usturoiul din 6 dintre cățeii copti și adăugați-l la legume împreună cu cea mai mare parte a pătrunjelului, apoi tocați totul împreună (dacă mai aveți mult usturoi copt, amestecați-l cu unt moale și păstrați în frigider – este perfect pentru pâinea cu usturoi!).
Continuați să tocați totul împreună, condimentați cu sare de mare și piper negru, stoarceți zeama de la 1 din lamâi și turnați un strop bun de ulei. Ajustați condimentele după gust, apoi lăsați deoparte.
Tocați fin restul de pătrunjel și adăugați-l într-un castron. Curățați, tocați fin și adăugați ceapa, stoarceți zeama de la lămâia rămasă și amestecați. Lăsați deoparte.
Chiar înainte de a servi, încălziți lipiile în cuptor și încălziți o tigaie grill la foc mare. Adăugați cevapii și gătiți pe grătar timp de 10 până la 12 minute, sau până când sunt gata.
Întindeți un strat subțire de ajvar pe lipiile calde, cu câteva cevapi și un ardei guindilla (dacă folosiți) deasupra fiecăruia, o lingură de smântână și ceapa cu pătrunjelul pe margine.