Gulas unguresc
Gulașul unguresc este un fel de mâncare tradițional și îndrăgit în Ungaria, cunoscut și în alte țări din Europa Centrală și de Est. Este un fel de tocăniță densă și aromată, preparată în principal din carne de vită sau vită și porc, gătită îndelung într-o oală mare, adesea pe foc deschis.
Pregătire 30 minutes mins
Timp gătire 2 hours hrs 30 minutes mins
Timp Total 3 hours hrs
- 1 kg carne preferabil de vita, dar merge si porc
- 50 g ulei sau untura
- 5 buc morcovi medii
- 3 buc ceapa medie
- 5 buc cartofi medii sau 6 daca sunt mici
- 1/2 buc telina optional
- 1 buc radacina de pastarnac
- 1 buc ardei gras
- 5 buc catei usturoi
- 3 linguri boia dulce
- 1 lingura seminte de chimen optional, dar recomandat
- 1 buc tub de pasta de ardei dulce optional, dar recomandat
- patrunjel
- sare
- piper
Intr-o oala mare, inchinge uleiul sau untura dupa care adauga ceapa tocata marunt. Caleste usor ceapa, fara sa o prajesti. Poti adauga putina apa daca crezi ca urmeaza sa se prajeasca ceapa.
Adauga carnea taiata in cubulete si se prajeste pe toata partile timp de 10-15 minute.
Adauga boiaua, pasta de ardei si chimenul. Amesteca totul bine si adauga imediat se adauga apa, cat incape in oala fara a risca sa dea pe afara cand urmeaza sa clocoteasca.
Se lasa acoperit la fiert la foc mediu aproximativ 1 ora jumate sau 2 oure pana cand carnea este gatita. In cazul in care se evapora prea multa apa, poti sa adaugi cate o cana de apa proaspata.
Intre timp, pregateste restul legumelor taindu-le in bucatele. Usturoiul va trebui tocat marunt.
Se adauga legumele si se completeaza inapoi apa care lipseste.
Se lasa la fiert inca 30-40 de minute la foc mic, sau pana cand legumele se fierb.
Gusta si adauga sare dupa gust.
Poti adauga inca cateva fire de patrunjel direct in farfurie pentru prezentare.