
Ciorba de cartofi cu tarhon a la Andra (Varianta ușoară, fără carne)
Supa de cartofi cu tarhon este o delicioasă combinație asezonată cu aroma distinctivă a ierburilor proaspete. Această rețetă aduce împreună cartofii moi și tarhonul parfumat, creând o supă reconfortantă și plină de gust. În plus, legumele proaspete și condimentele subtile completează savoarea acestei supe, transformând-o într-un preparat perfect pentru zilele reci de toamnă sau iarnă.
Ingrediente
- 1-2 linguri ulei de floarea soarelui rapiță sau ulei cu gust neutru
- 2 buc cepe mici
- 1 buc morcov mediu
- 1 lingura făină optiona
- 1 buc pătrunjel rădăcină
- 1 buc pastarnac rădăcină
- 1 buc țelină nu foarte mare
- 3-4 catei usturoi
- 2 foi dafin
- 1 varf de linguriță rozmarin
- 1 legatura patrunjel verde
- 1 legatura tarhon in oțet
- 1 buc ardei rosu
- 6 – 8 buc cartofi in funcție de mărime
- 1 priza sare
- 1 priza piper
- 1 cana lapte buna/mare
- 2 litri apa
Instrucțiuni
- Începem clasic, bineînțeles. Adică se călește o ceapa… ei bine, două, de fapt, dar două cepe mici, că-s mai dulci si mai bune. Eu am avut doar ceapa roșie si am folosit-o, dar o prefer pe cea galbenă.
- Se adaugă morcovul tocat după cum îți place să-l găsești în lingură și se călește 2-minute împreună cu ceapa.
- Optional, se poate adauga o lingura rasă de faină alba, amestecând in continuu si apoi se stinge cu putina apă de dinainte pregătita într-o cana.
- Se adauga apoi 2 litri de apa si se lasa la fiert împreună cu o rădăcină mica de pătrunjel, o rădăcină de pastarnac si cu o bucata de țelină (cât sa zic… cam câtun dop de șampanie 😇).
- Albitura se pune întreagă la fiert, pentru gust, întrucât la final o scoatem din supa.
- Mai adaugam un ardei rosu tocat, 3-4 catei de usturoi mărunțit (sau mai puțin dacă nu vă place), 2 foi de dafin, putin rozmarin, o mana de pătrunjel verde si tarhon ținut la borcan in oțet (aprox 2 lingurițe dacă il masuram gata tocat).
- Mai punem tot acum in supa un cartof taiat mărunt, pentru că se fierbe mai tare, se zdrobeste si oferă apoi consistență. Completăm cu sare si piper dupa gust si lasam pe foc pana morcovul e aproape fiert.
- Adaugam apoi cartofii tăiați cuburi si ii lasam sa fiarbă in zama asta bună. După ce oprim focul, adăugam o cana cu lapte pentru a desăvârși gustul ce-l căutăm.
- Dacă e sa fie de post, laptele rămâne pentru pisici 🙂 La servire merge bine niste ceapă bună frecata cu sare sau ardei iute (ori proaspăt, ori murat – cum va place).