Sarmale oltenești

Iaca sarmalele Dariei, musai făcute cu muzica lui Tudor Gheorghe in fundal!

Sarmale oltenești

Daria
Sarmalele oltenesti reprezintă o reinterpretare autentică a tradiționalelor sarmale, aducând o notă specifică regiunii Olteniei în gastronomie. În această rețetă, frunzele de varză acoperă cu grijă un amestec sățios de carne de porc și vită, orez și condimente alese cu atenție.
Pregătire 30 minutes
Timp gătire 2 hours 30 minutes
Porții 12 portii

Ingrediente
  

  • 1 kg carne de porc
  • 1 kg varză murată
  • 80 g orez
  • 4 buc ceapă medie
  • 50 g pastă de roșii
  • 200 ml bulion
  • 3 linguri ulei
  • apă
  • zeamă de varză
  • sara
  • sare
  • piper
  • boia afumată
  • mușchi de porc afumat,costiță afumată. optional

Instrucțiuni
 

  • Călești – musai caleshti! – ceapa în ulei până devine aurie, adaugi orezul și pastă de bulion și le mai călești preț de 2 minute,tot amestecul îl pui peste carnea tocată,se adaugă sarea boia afumată și piperul (toate condimentele după gust), amesteci bine bine!
  • Pregătești foile de varză murată, se pune câte o lingură de amestec pentru sarmale în fiecare foaie de varză.
  • Intr o oala, se aseaza prima data un strat de varză murată tocată mărunt,apoi se pun sarmalele. Intre straturi, se aseaza mușchiul de porc, și costiță afumată ,pe ultimul strat se pun două foi de varză murată pentru a acoperi sarmalele.
  • La final,se adaugă bulionul și apa impreuna cu zeama de varză până ce acoperă sarmalele.
  • Se pun la foc mic, pentru 2-3ore.

Notițe

Și ce știu eu de la mama mea….cele mai bune sarmale se fac pe plita de la sobă . Cand mergeam la țară la bunica mama punea sarmalele pe plită de la sobă la foc domol în jur de ora 12 și abia pe ora 17-18 erau bune de mâncat. Poate pare mult timp dar gustul e spectacol !
Dacă vrei să mai adaugi și asta dacă nu, să știi să ți iei o sobă cu plita!”

Leave a Reply