Varză a la cluj

Când vine vorba de varză, nu știu cum îmi place mai mult: la sarmale, dulce, acră, în plăcinte, călită cu afumătură … e greu de decis.

De câțiva ani, împreună cu soțul am început să „culegem” rețetele familiei și să le păstrăm ca pe zestre, într-un caiet tip „cufăr fermecat”. Una dintre primele rețete care a ocupat paginile caietului a fost „Varză la butoi – rețeta buni Ibi”. Și e cea mai bună varză acră, cu siguranță.
Într-un an facem vreo două ture de sarmale învelite în varză acră la ceaun (undeva la 250 de sarmale per ceaun), dar ne rămâne varză la butoi nefolosită. Și, pentru că nu ne place risipa, încercăm să găsim metode de a o folosi integral, pentru a relua apoi procesul de murare pentru o nouă tură de „curechi murat”. Anul acesta ne-am gândit să tăiem varza rămasă și s-o congelăm pentru tăvi rapide cu varză à la Cluj. Zis și făcut. Normal că în acest proces a trebui să testăm varza într-o rețetă, să ne astâmpărăm pofta.

Varză a la cluj

Andra
Varza a la Cluj e de fapt o rețetă de sarmale pe straturi: Un strat de orez și unul de carne, învelite în cele două straturi gustoase de varză. Rețeta se poate face și cu varză dulce, caz în care mai trebuie adăugat sosul de roșii între ingrediente.

Ingrediente
  

  • 1.5 kg varză murată la butoi (sau dulce)
  • 1 legătură mărar verde
  • 1 linguriță rasă cimbru uscat
  • 4 buc cepe galbene mari
  • 2 căni apă
  • 1 kg carne tocată (porc sau vită-porc)
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • sare
  • piper
  • boia
  • smântână (pentru servit)

Instrucțiuni
 

Varza

  • Călim două din cele patru cepe tăiate mărunt în aproximativ 50 ml ulei de floarea soarelui
  • Adăugăm varza tăiată, o linguriță de cimbru uscat și legătura de mărar. ( Rețeta se poate face și cu varză dulce, caz în care mai trebuie adăugat sosul de roșii între ingrediente)
  • După ce întoarcem varza pe toate părțile, gustând din când în când (așa, de plăcerea gătitului), adăugăm o cană de apă și o lăsăm la foc mic aproximativ 30 minute (în funcție de tipul de varză și de cât de gătită vă place s-o găsiți la final – atenție! Mai stă și la cuptor)
  • Dacă e nevoie, mai adăugați apă până ajunge la consistența dorită.
  • Adăugăm piper după gust, dar sare nu punem, întrucât varza e suficient de sărată.

Carnea

  • În alt vas preparăm carnea, pe care o punem la foc mediu în 50 ml ulei până prinde culoare.
  • Apoi adăugăm restul de ceapă tăiată mărunt, sare și piper după gust și lăsăm să se înăbușe 10 minute la foc mic/ mediu.
  • Ulterior, luăm tigaia de pe foc și adăugăm 1 linguriță de boia pe care o amestecăm cu restul conținutului.

Orezul

  • Orezul îl fierbem în apă multă (în așa fel încât să trebuiască a fi strecurat la finalul procesului), dar nu îl fierbem mai mult decât e necesar.

Asamblare & coacere

  • Într-o tavă cu pereții mai înalți clădim straturile: jumătate din cantitatea de varză e baza la acest tip de mâncare
  • Urmează stratul de orez împrăștiat uniform
  • Apoi carnea pe care o învelim în varza rămasă
  • Lăsăm aromele să se cuprindă la cuptor aproximativ 30 minute la 180 grade (fără ventilație, să nu uscăm stratul de varză de deasupra).
  • Ideal se servește fierbinte alături de ce dragi, cu smântână grasă și pâine de casă.

Video

Leave a Reply