Cozonac Traditional

Cozonac Traditional

Mariutza Miki
Reteta de Cozonac cu dragoste de la Shefa Mariutza Miki
Pregătire 30 minutes
Timp gătire 45 minutes
Timp dospire 1 hour 30 minutes
Timp Total 2 hours 45 minutes

Ingrediente
  

  • 2 kg faina alba
  • 6 galbenusuri la coca
  • 6 albusuri pentru umplutura
  • 2 oua intregi la temperatura camerei
  • 500 g zahar tos
  • 200 g unt
  • 500 ml lapte
  • sare
  • 1 pachet drojdie uscata
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • coaja rasa de portocala si lamaie (optional)

Instrucțiuni
 

Se face maiaua/plamadeala

  • Se punedrojdia umeda si uscata impreuna cu 200 de gr de lapte, cu o lingura de zaharsi 2 linguri de faina si se amesteca bine
  • Se lasa ladospit 30 de min apoi se reframanta si se pune din nou la dospit pana cresteplamadeala

Se face coca

  • Se cerne faina (la temperatura camerei) ca sa se aereze
  • Se adauga 6 galbenusuri de ou si 2 oua intregi in aluat, facand o gropita in faina
  • Tot in gropita se toarna si maiaua/plamadeala
  • Se adauga o priza de sare
  • Se adauga zaharul impreuna cu laptele (amestecati zaharul cu condimente – vanilie, coaja de la fructe si cu laptele, ca toate sa se moaie si omogenizeze inainte de adaugare)
  • Se framanta aluatul cu podul palmei si pumnii (nu cu degetele!), pentru a nu rupe particulele de aluat
    !!! Cel mai important lucru in obtinerea aluatului este framantatul corect, deoarece coca trebuie sa se desparta in fashii ca la croisant cand se mananca cozonacul. Consistenta aluatului de cozonac trebuie sa fie cea a aluatului frantuzesc.
    Aluatul trebuie framantat si batut de toate laturile covetii/recipientului in care il prepari
  • In timpul framantarii se adauga treptat untul, uleiul si apoi lapte pe parcurs pana simti ca are coca o consistenta potrivita
  • Dupa modelare se face cruce (sa creasca binecuvatat) si se adauga faina pe deasupra
  • Se lasa la dospit o ora si jumatate, pana creste
  • Se apasa aluatul intre reprizele de dospit si se lasa la crescut pana cand arata bine duspit si depaseste vasul in care l-ati depozitat

Pregatirea umpluturii

  • Nuca – se macina nuca proaspat, se bat albusurile (cele 6 ramase) cu zahar, se adauga dupa preferinte aroma de vanilie, scortisoara, rom, citrice etc.
  • Mac – se macina macul proaspat si se opareste cu lapte, se fierbe pana se moaie si se amesteca cu albusurile batute (cele 6 ramase) . atentie, albusurile se pun doar peste macul racit!
  • Cacao: – se ia parte din aluatul de coca initial si se framanta cu cacao, zahar sau cu orice esenta preferi
    Se lasa la dospit si se pune in loc de umplutura cand intinzi coca
  • Se poate adauga dupa intinderea peste coca: rahat, stafide sau alte fructe confiate
  • Apoi se ruleaza aluaturile pana se obtine forma de cozonac gata de pus in tava

Coacerea la cuptor

  • Se intinde aluatul pentru cozonac, se pune umplutura si se lasa la dospit in tava in care asezi aluatul inca 30 de minute
  • Se unge cu ou pe deasupra, in tava
  • Se da la cuptor 40-45 de min la temperatura de 185 grade

Video

Leave a Reply