
Ciorbita de boabe servita cu salata de ceapa
Nimic nu e mai nostalgic pentru mine decat gustul mancarii pe care o facea mama. Ciorba de fasole a mamei era o simfonie a gusturilor, cu legume proaspete și amestecul ei secret de condimente.
Ingrediente
Ingrediente pentru ciorba
- 1 buc ciolan proaspat sau afumat
- 300 g fasole boabe
- 1 buc ceapa
- 4 buc morcovi
- 1 buc radacina de patrunjel
- 1 buc radacina de pastarnac
- 1 buc radacina de telina
- 1 buc ardei rosu
- 1 crenguta cimbru
- 1 capatana usturoi
- 500 ml suc de rosii sau bulion
- 1 lingura faina
- 1 lingura boia dulce sau iute
- 1 lingura ulei sau untura de porc
- leustean sau tarhon (dupa gust)
- sare
- piper
Ingrediente pentru salata de ceapa
- 2 buc ceapa rosie
- 1 lingura otet
- 1 lingura ulei
- sare
- piper
Instrucțiuni
Preparare ciorba
- Se pune cu o seara inainte fasolea la moi in apa rece (se pune apa multa, deoarece fasolea se va umfla)
- Se pune ciolanul la fiert si se spumeaza cu o spatula
- Cand ciolanul e pe jumatate fiert, se adauga fasolea la fiert
- Se taie legumele marunt si se adauga in oala la fiert impreuna cu carnea si fasolea
- Se adauga crenguta de cimbru si condimentele
- Cand toate ingredientele sunt fierte, se pregateste rantasul
Preparare rantas
- O lingura de faina rasa se pune in ulei sau untura pe foc/la calit pe aragaz
- Se adauga piperul si boiaua
- Se stinge cu bulion sau cu suc de rosii
- Se amesteca viguros
- Dupa ce fierbe se adauga leusteanul sau tarhonul
- Dupa fierbere se adauga peste ciorba
Preparare salata de ceapa
- Se taie ceapa rondele sau Julienne, dupa preferinta
- Se pune intr-un bol in care se pune piper, sare, ulei si otet si se amesteca
- Se serveste langa ciorba
Servire
- Se gusta ciorba sa aiba gustul dorit si se ajusteaza in functie de preferinte.
- Se serveste fierbinte, alaturi de salata de ceapa.
